Mo moc wynoszącą 60 µW dla długości fali o długości 750 nm i 30 µW przy 980 nm. Jest oferowana w obudowie mającej wymiary 3,75 mm×3,75 mm×0,7 mm. Spektroskopia w podczerwieni wykorzystuje charakterystyczne zachowanie absorpcyjne niektórych związków molekularnych.
Jeżeli określone widmo jest skierowane na próbkę, można określić obecność i ilość określonych składników z rozkładu długości fali odbitego światła. Metoda ta jest stosowana w przemyśle spożywczym, rolnictwie i innych sektorach. Umożliwia np. pomiar zawartości wody, tłuszczów, węglowodanów, cukru lub białka w artykułach spożywczych.
Dane te dostarczają informację o świeżości, jakości i wartości kalorycznej. Nowy LED może też znaleźć zastosowanie na rynku konsumenckim, pozwalając na wykonywanie małogabarytowych czujników jakości produktów spożywczych, współpracujących np. z odpowiednimi aplikacjami dla smartfonów.
Więcej na www.osram-os.com |